Hogyan ettem kutyát


hogyanettem_plakat_500Hogyan ettem kutyát

Ez Jevgenyij Griskovec, kortárs orosz író, színész első monodrámájának címe. Új Csehov, új őszinteség – néhány a ráaggatott stílusteremtő jelzők közül. Ahogy magyarországi szakértője Tompa Andrea mondja: “Rajta keresztül, úgy tűnik, a színház ismét felfedezte a személyességet, az őszinteséget, a közvetlen hangnemet és az egyszerű halandót, a színészre lecsupaszított, eszköztelen, teatralitás nélküli színházat. Az ő színházi nyelvének a személyesség a legfontosabb ismérve.”

A dráma története gyermekien egyszerű. Egy ember, az Elbeszélő arról beszél, miként szolgált le három évet a csendes-óceáni flottánál. Igen. A szöveg ereje nem a mit?, hanem a hogyan mondja el? kérdésben rejlik.

Magyar nyelvterületen először, a világ színházi életében pedig  – Jevgenyij Griskovec, és a kiváló lengyel őstehetség Marek Szitarski után – harmadszor mutatják be ezt a művet. Az előadás mögött ezúttal Gál Tamás (Elbeszélő) és Czajlik József rendező állnak. A munkálatokban konzultánsként Hunčík Péter, látványtervezőként pedig Őry Kati vettek részt.

Az előadás időtartama: 90 perc
Ajánlott 14 éves kortól.

A 9. Nemzetközi Kaleidoszkóp Fesztiválon Budapesten Gál Tamás Griskovec: Hogyan ettem kutyát című monodrámával megnyerte a fesztivál  fődíját, a Kaleidoszkóp Díjat.