Jöttünk külhonból mind a ketten…


jottunk_kulhonbol_plakat_500Gál Tamás színművész és Lakatos Róbert brácsaművész előadói estje

Tóth László versei azt mesélik , milyen parányi különbség van hivatás és hitványság, szerelem és üresség, identitás és identitás zavar, hazaszeretet és hazátlanság között. Nem ad választ. Csupán tényeket közöl mély fájdalommal, de töretlen erővel. Töltsön negyvenöt percet életéből Tóth Lászlóval, a szlovákiai magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjával.

Tóth László 1949- ben született  Budapesten, 1954-től 1986-ig Csehszlovákiában élt, hozzájárult a csehszlovákiai magyarok 1945-1948 közötti üldözése írásos dokumentumainak feltárásához. Szlovákiában Fábry Zoltán-, illetve Bibliotheca Hungarica-díjat kapott, magyarországi elismerései: József Attila-díj, Esterházy János-emlékérem, Az Év Könyve-jutalom és több Soros ösztöndíj.

Gál Tamás a Színművészeti Egyetem befejezése óta fáradozik azon, hogy a diákságot  irodalomszeretetre buzdítsa . Tette mindezt rendhagyó irodalom óráival,  melyek nemegyszer több mint 500 előadást értek meg. Ilyen volt Villon( Faludy fordításában), Petőfi:  A helység kalapácsa, Nagy László: Rege a tűzről és jácintról, Arany: Nagyidai cigányok. Színházi szerepeivel illetve rendhagyó irodalom óráival számos díjat nyert, többek közt: Fiatal tehetségek díja, Kaleidoszkóp Fődíj, Kisvárda díja, Magyar Kritikusok Díjára való nomináció.

Lakatos Róbert tehetséges brácsaművész, kit mind Szlovákiában, mind pedig Magyarországon elsmerés övez. Luxemburgtól, Pozsonyon keresztül Budapestig játszik mind népzenét, mind pedig komolyzenét.

E három felvidéki tehetség találkozása ez a felejthetetlen előadás, melyből hanghordozó ( CD) is készült.

Az előadás elnyerte  2011-ben a Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztivál fődíját.

Emberi versház a senkiföldjén

Dunaszerdahely. Jobb évadzárója nem is lehetett volna a Vámbéry Irodalmi Esteknek. December 9-én nem könyvbemutató volt ugyan a fő program, ám az irodalommal mégiscsak szorosan összefüggött. Jöttünk külhonból mind a ketten címmel Gál Tamás színművész és Lakatos Róbert brácsaművész adta elő a Tóth László József Attila-díjas költő verseire komponált színpadi játékát a teltházas Budapest Kávézóban.

Gál Tamás többször bizonyította már, hogy az egyszemélyes színház nagyon az ő műfaja, karizmatikus egyéniségével, sallangoktól, maníroktól mentes szuggesztív előadásmódjával egymaga is képes lekötni a közönséget. Igaz, most nem egyedül állt pódiumra, játszó- és muzsikustársként ott volt mellette Lakatos Róbert brácsaművész, aki maga komponálta a színpadi játék zenéjét, sőt, az elhangzó Tóth László-versek közül néhányat meg is zenésített. A Budapest Kávéház hazai premier színhelye lett: a Jöttünk külhonból mind a ketten című műsort ugyanis ez ideig egyetlenegyszer, Budapesten mutatta be a két művész. Gál Tamásnak régi terve, hogy hazai magyar költőink műveiből önálló estet készítsen, s ezáltal is közelebb vigye őket az olvasókhoz. (Mert valljuk be, nem divat manapság a versolvasás, a verseskötetek nem kelnek el igazán nagy példányszámban.) A tervből végül valóság lett, megszületett az első, az előadók által lélekkel teli színpadi játékként jellemzett est, amelynek „alapköveit” Tóth László versei alkotják. A versekből aztán Gál Tamás és Lakatos Róbert épít – írhatnám azt az ismert fordulattal élve, hogy katedrálist, de ez talán túl patetikusan hangzana, pedig ettől a színpadi játéktól a pátosz elég messze áll. Nagyon emberi, nagyon lakható, tágas versháznak nevezném inkább, amelybe beléphetünk a két művész (és persze a költő) által. És fokozatosan megnyitják előttünk a „versszobákat”, hogy lépjünk beljebb, elvégre minden szoba tartogat meglepetést, valami ajándékot. Az egyikben egy kis derűt, a másikban egy adag iróniát, a harmadikban borzongatóan szép vallomást. Szavakat, dallamokat, amelyek megérintik a lelkünket. És ki érthetné nálunknál jobban, amikor a költő az „itt”-ről és az „ott”-ról, a „külhon”-ról vagy a „senkiföldjé”-ről szól?

Jó érzékkel válogatta össze a műsorban elhangzó verseket Gál Tamás: bár Tóth László gazdag költői életművének csupán néhány darabja hangzik el, költészetének legfontosabb témái megtalálhatók bennük. Benne van egy egész emberélet – dióhéjban.

A Jöttünk külhonból mind a ketten című est hamarosan CD-n is megjelenik. Jó lenne, ha Gál Tamásnak és Lakatos Róbertnek élőben is nagyon sok helyen lenne alkalma bemutatnia, egyrészt mert valóban színvonalas, emlékezetes élményt nyújtó műsort készítettek, másrészt Tóth László azon költőink közé tartozik, aki nem áll túl gyakran reflektorfényben, noha megérdemelné.