Történt szeptember elsején


Pavol Rankov szlovákiai bolgár író „Szeptember elsején (vagy máskor)” című regényéből, melyért 2009-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját, színpadi adaptáció készült. Magyar nyelven először a Csavar Színház (Csallóközi Vándorok) mutatja be a darabot 2011. október 28-án 19.00 órától Pozsonyban a Heartban – az Ifjú Szivek Táncszínház színháztermében.

A történet egyszerű, három barát harca egy lány szerelméért. Mégis több ennél, hiszen a történet az 1938 és 1968 közötti évek Csehszlovákiájában játszódik, amikor a magánéletbe bőven beleszól a viharos történelem: II. világháború, zsidóüldözés, szovjet megszállás, kitelepítés-lakosságcsere, 1968-as forradalom. A darab szereplői Kiss Szilvia, Gál Tamás, Ollé Erik és Olasz István, zenei közreműködői Zsapka Attila és Madarász András. A díszlet és a jelmez Gál Tamás ill. Gadus Erika munkája. A darabot a társulat rendezte. Az író első regénye látszatra egy szerelmi történet, de mégis több ennél. A történet az 1938 és 1968 közötti évek Csehszlovákiájában játszódik, amikor a magánéletbe bőven beleszól a viharos történelem: II. világháború, zsidóüldözés, szovjet megszállás, kitelepítés-lakosságcsere, 1968-as forradalom.

A cseh Ján, a zsidó Gabriel és a magyar származású Péter egy életen át küzd Mária szerelméért, aki ugyan szlovák származású lány, még sincs nyugta saját hazájában, mint ahogy egyik hódolójának sem. Mind a négyen csak játékszerek, két játékos: a politika és a beteljesületlen szerelem kezében.

rankov