A helység kalapácsa


A helység kalapácsa

Szenzációs színházi előadás a Petőfi Iskolában

 

Január elején egy Gál Tamás nevű fiatalember keresett meg telefonon bennünket: szlovákiai magyar színész, aki társulatával szívesen jönne Vác iskoláiba előadást tartani. A választék: Petőfi: A helység kalapácsa című hőskölteménye, Arany Jánostól a Nagyidai cigányok, vagy alsó tagozatosok számára két népmese.

Nem válaszoltam rögtön az ajánlatra, hiszen ennek anyagi, helyi, időbeli vonzatai is vannak, de visszahívást ígértem. A vezetőséggel és a kollégákkal egyeztettünk, és igent mondtunk az előadásra (előtte az Interneten is tájékozódtam a társulatról, az ott találtak igen ígéretesnek bizonyultak). A hely szelleme kötelez, így aztán mi Petőfi: A helység kalapácsa című művét választottuk.

Az előadásra iskolánk tornatermében került sor január 11-én. Minden adott volt hozzá, hogy a gyerekeknek ne tetsszen. A tornaterem rideg falai, kényelmetlen székek, borongós időjárás.

És mégis! Varázslat történt! Gál Tamás és Bodonyi András kettőse idevarázsolta az 1800-as évek falusi világát, Petőfi humoros, de nagyon is valós figuráit. Gál Tamás egyedül volt Szemérmetes Erzsók, Szélestenyerű Fejenagy, vagy a lágyszívű kántor. A karakterek megformálásához a gyerekeket is segítségül hívta, hihetetlen érzékkel rátapintva olykor egy-egy gyerek személyiségére. Az előadásnak minden pillanata szórakoztató, humoros, lebilincselő volt. Nem akadt olyan gyerek a 250 fős felső tagozatból, akire rá kellett volna szólni. Valódi vásári komédiát láttunk, de egyáltalán nem közönségeset. Csak gratulálni tudunk a két előadónak, akik belopták a szívünkbe magukat,  abban is biztos vagyok, hogy ezek a gyerekek, akik ezt a produkciót látták, a középiskolában is emlékezni fognak erre a műre, hiszen ott lesz majd tananyag.

Az előadás után hosszasan beszélgettünk a két művésszel, hiszen sajnos volt idejük. Azért írom, hogy sajnos, mert Gál Tamás a társulat vezetője elmondta, hogy ő a város minden iskoláját megkereste ajánlatával,  úgy tervezte, hogy néhány napig itt Vácon játszanak majd, de egyedül a mi iskolánk volt az, aki élt ezzel a lehetőséggel. Pedig ha belegondolunk, tanulóink egy üdítő áráért egy művészi, értékes színházi előadást láthattak, Bodonyi Bandi bácsi egy kis ízelítőt adott nekünk az igazi népzenéből, megismerhették a gyerekek Petőfi művét, és mellesleg lehetőséget kaptak szlovákiai magyar művészek, hogy az anyanyelvükön játszhassanak. Mi, a Petőfi Sándor Általános iskolából már megbeszéltük a következő (alsó tagozatosoknak szóló) előadást is, illetve a következő tanévre is beterveztük Csokonai: Dorottya című művének bemutatását. Köszönjük iskolánk alapítványának is a támogatást!

A város többi iskolájának üzenem: Hívják őket bátran, nem fognak csalódni, kicsiket nagyokat egyaránt szórakoztatnak igazi értékeket közvetítenek.

Vác,                                                       Bajáné Barna Mária

Szabadidő szervező

Petőfi Sándor Ált. Isk. Vác